Itálie


Ahooj!
Minulý týden jsem byla se ZUŠ, kam chodím na výtvarku, v Itálii. Vydali  jsme se na poloostrov Gargano do krásného Vieste - domů jsem si přivezla spoustu skvělých zážitků, takže se o ně samozřejmě musím podělit i s vámi. :)


Historické centrum města je plné úzkých křivolakých uliček, ve kterých se dá lehce ztratit. Je ale úplně zbytečné panikařit - po chvíli se vždycky ocitnete na nějakém známém místě a třeba ještě cestou narazíte na nějaký obchůdek, restauraci nebo prostě krásné zákoutí.



Paní kolegyně (tak říkáme naší paní učitelce) nám vysvětlila, jaký význam měly labyrinty v historii a jak se tvoří. Dostali jsme za úkol vytvořit na pláži svůj vlastní, ale jak to uděláme, už nechala na nás. Nejdřív to vypadalo, že uděláme ve skupinkách více malých labyrintů, potom nás ale napadlo, že bude lepší udělat jeden veliký. Všichni společně. Stavění bylo složitější a zdlouhavější, než jsme čekali, ale když jsme ho přece jenom dokončili, měli jsme z toho hroznou radost, tak jsme se chytli za ruce a společně si ho prošli. Byl to úplně spontánní a skvělý okamžik.

  

Tady máte mojí rychlou skicu z kouzelného městečka Monte Sant Angelo.



Kdybyste se mě zeptali, co mám na Itálii nejradši, tak by mě jako jedno z prvních napadlo rozhodně jídlo. Pizza, lasagne, rajčata s mozzarelou, těstoviny... a ta zmrzlina! 


S holkama jsme se rozhodly, že si rybářské trabucco prohlédneme zblízka. A podařilo se - sympatičtí rybáři nám dokonce dovolili jít i přímo na něj, což se každému turistovi jen tak nepoštěstí - teda alespoň myslím. Italové jsou přátelští a budou si s vámi hned povídat. To, že vy neumíte italsky a oni neumí ani anglicky jim zřejmě vůbec nevadí. 


Podnikli jsme výlet lodí kolem pobřeží a zajeli jsme i do jeskyní - bylo to vážně nádherný!


Nemohli jsme vynechat ani trh, kde se prodávají místní produkty - hlavně ovoce, zelenina, sýry a květiny. Trh je trochu stranou od hlavním turistických tras, takže tu narazíte spíše na místní. Všichni na sebe pokřikují a vládne zde trochu zmatek. Samozřejmě jsem neodolala a musela jsem si nakoupit pomeranče.




Byl/a jsi také někdy v Itálii? Jak se ti tam líbilo? 
Adela

1 komentář: